[email protected] 071/566-328
Најголемите заблуди за менталните болести

Најголемите заблуди за менталните болести

Само до неодамна, менталните болести и нарушувањата на менталното здравје беа табу теми. На луѓето им беше непријатно да зборуваат за овие теми или за нивните борби за менталното здравје. Како резултат на тоа, гласините и недоразбирањата за менталните болести дивееја. Медиумите не помогнаа со претерани приказни и екстремни случаи кои редовно се прикажуваа. Иако има напредок, сè уште има неколку популарни заблуди за менталните нарушувања за кои многу луѓе сè уште веруваат дека се вистинити, а можеби дури и лажно ги шират.

Вообичаени заблуди и митови за менталното здравје

Иако овие вообичаени заблуди за менталната болест може да изгледаат безопасно, тие можат да бидат штетни на неколку начини. Овие митови за менталното здравје продолжуваат да ги овековечуваат токсичните стереотипи кои може да спречат некој да ја добие потребната помош. Некои можеби се плашат како другите ќе гледаат на нив ако излезат и побараат помош. Други може да избегнат третман поради гласините за видот на нега што ќе ја добијат. Ова може да остави многу луѓе да се борат сами и да ги интернализираат овие негативни ставови за менталната болест што на крајот може да ги влоши нивните проблеми.

 

1. Сите луѓе со ментални болести се луди.

Термините како „луд“ и „лудо“ се сите повредливи зборови кои се хранат во традиционалните стереотипи за ментална болест. Тие ја овековечуваат оваа идеја дека менталната болест е дива, неконтролирана и секогаш тешка кога во реалноста, менталните болести и нарушувањата на менталното здравје припаѓаат на широк спектар. Тие можат да варираат од благи до потешки, па дури и доаѓаат и си одат. Овие термини, исто така, често се поврзуваат со психотични симптоми како халуцинации и заблуди, но овие симптоми имаат тенденција да бидат присутни само кај специфични нарушувања на менталното здравје.

 

психолог Анастасија Георгиевска

 

2. Менталните болести и здравствените нарушувања се исклучително ретки.

Менталната болест е почеста отколку што мислат многу луѓе. Додека психотичните нарушувања како шизофренијата се проценува дека се јавуваат кај помалку од 1% од популацијата на САД, други нарушувања на менталното здравје се почести. Анксиозноста во Америка денес, на пример, е висока со 18,1% кај возрасните во земјата.

 

3. Менталните болести ги прават луѓето насилни.

Една од најчестите заблуди за менталната болест е дека таа ги прави луѓето насилни и опасни. Шизофренијата и другите психотични нарушувања особено имаат репутација на насилство. Се смета дека луѓето со големи нарушувања на менталното здравје се одговорни за само 4,3% од насилството во одредена заедница, а луѓето со шизофренија имаат 14 пати поголеми шанси да бидат жртви на насилно кривично дело отколку сторителот.

 

4. Луѓето со ментална болест не можат да функционираат во општеството.

Друг попопуларен мит поврзан со менталната болест е тоа што лицето не може да функционира нормално во општеството. Додека некои нарушувања поврзани со менталното здравје можат да бидат осакатувачки, многу луѓе со ментални болести сè уште се продуктивни членови на општеството. Спротивно на стереотипот, не сите луѓе со нарушувања на менталното здравје се бездомници или засекогаш затворени во објект. Многу луѓе со ментални здравствени проблеми имаат работа, имаат семејства и го поминуваат денот со релативна леснотија.

 

5. Не можете да се подобрите ако имате ментална болест.

Вообичаена заблуда е дека штом некој ќе развие ментална болест, тој е осуден засекогаш. Додека некои ментални болести се хронични, третманот може да им помогне на луѓето да научат како подобро да управуваат со нивните симптоми и да добијат поголема контрола над нивното нарушување; во некои случаи, правилниот третман може да им помогне на луѓето да го надминат своето нарушување речиси целосно. Другите нарушувања на менталното здравје може да бидат краткорочни по природа и да исчезнат со текот на времето.

 

психолог Анастасија Георгиевска

 

6. Третманот е страшен.

Поради сликите прикажани од медиумите, како и одредени техники во минатото, постојат и многу заблуди за лекувањето на менталните болести што може да ги натера луѓето да се исплашат да добијат помош. Шок терапија, јакни, пополнети соби, лоботомии и неред од апчиња кои го отепуваат пациентот главно се минато. Во денешно време, третманот обично се состои од комбинација на методи на терапија за ментално здравје како психотерапија и лекови доколку е потребно, кои може да се прилагодат за да се избегнат несакани реакции. Повеќето пациенти во резиденцијални установи за ментално здравје исто така имаат слободно владеење внатре и се таму доброволно.