[email protected] 071/566-328
Разбирање на предизвикувачите на граничното нарушување на личноста

Разбирање на предизвикувачите на граничното нарушување на личноста

Повеќето луѓе со гранично растројство на личноста (BPD) имаат предизвикувачи - одредени настани или ситуации кои ги влошуваат или интензивираат нивните симптоми. Предизвикувачите на BPD може да варираат од личност до личност, но постојат некои типови на предизвикувачи (тригери) кои се многу чести кај сите лица со BPD. BPD – Borderline Personality Disorder - граничното нарушување на личноста

Дефинирање на поимот „тригер“

Можеби сте го слушнале терминот „тригер“, но не сте сигурни што значи тоа. Обично, тригерот се однесува на некој настан што доведува до големо влошување на симптомите на BPD. Настанот може да биде надворешен (нешто што се случува надвор од вас) или внатрешен (нешто што се случува во вашиот ум, како мисла или сеќавање).

 

Тригерите се настани што прават да се чувствувате како вашите симптоми на BPD да се „надвор од графиконите“. Веднаш по тригерот, еден или повеќе од вашите симптоми на БПД може значително да се интензивираат.

 

Тригери од врска

Најчестите тригери на BPD се поврзани со меѓучовечки неволји, особено со врските. Луѓето со BPD честопати доживуваат интензивен страв, лутина, импулсивно однесување, самоповредување, па дури и самоубиство кога настаните во врската ги прават да се чувствуваат отфрлено, критикувано или напуштено (што е познато како чувствителност на напуштање или отфрлање).

 

На пример, може да се чувствувате поттикнати кога оставате порака на пријател и не добивате повратен повик. Можеби по упатувањето на повикот, чекате неколку часа, но потоа почнувате да имате мисли како што се: „Таа не се јавува назад, мора да е лута на мене“.

 

Овие мисли може да се претворат во шеми на размислување како: „Веројатно ме мрази“ или „Никогаш нема да имам пријател кој е покрај мене“. Со овие спирални мисли доаѓаат и спирални симптоми, како што се интензивни емоции, лутина и нагони за самоповредување.

 

Когнитивни тригери

Понекогаш, може да ве поттикнат внатрешни настани, како што се мисли кои се чини дека излегуваат од ведро небо. Ова е особено точно за луѓето кои имаат BPD поврзано со трауматски настани како злоупотреба на деца.

 

На пример, сеќавање или слика од минатото искуство (како трауматски настан или загуба) може да предизвика интензивни емоции и други симптоми на BPD. Сепак, меморијата не треба да биде вознемирувачка за да предизвика симптоми. Некои луѓе се поттикнати од сеќавањата на посреќни времиња, што може да ги потсети дека работите не се толку добри во сегашноста.

 

Како да управувате со предизвикувачите на BPD

За среќа, постојат работи што можете да ги направите да ви помогнат да управувате со вашите предизвикувачи на BPD. Некои чекори што треба да ги преземете вклучуваат:

 

Идентификувајте ги вашите тригери: тригерите се многу индивидуални. Првиот чекор во управувањето со вашите предизвикувачки тригери е да ги знаете настаните, ситуациите, мислите или сеќавањата што предизвикуваат симптоми на БПД, како што се лутина или импулсивност. Постојат вежби што можете да ги користите за да откриете кои се вашите тригери.

Избегнувајте предизвикувачки ситуации: Откако ќе ги идентификувате вашите тригери, можете да сфатите како да се справите со нив. Можете да започнете со одредување дали може да се избегне одреден активирач. На пример, ако знаете дека гледањето одреден филм предизвикува тригер, можете да изберете да не го гледате тој филм.

Најдете начини да се справите: Сепак, многу тригери не можат да се избегнат толку лесно. Ако откриете дека некои предизвикувачи не можат да се избегнат, можете да научите да се справувате со нив така што ќе развиете акционен план, ќе посетите терапевт и ќе работите на постепено приближување кон вашите предизвикувачи/тригери.

 

Разбирањето на работите што можат да ги влошат симптомите на BPD е важен дел од управувањето со вашата состојба. Размислете за тоа да разговарате со професионалец за ментално здравје ако ви треба дополнителна помош за да научите како да ги идентификувате и да се справите со вашите тригери.